Wohls Gård

Wohls Gårdin juuret juontavat 1600-luvulle saakka, päärakennus on 200 vuotta vanha ja kartanopuisto on Kirkkonummen vanhin. Nykyään tänne kokoonnutaan kokoustamaan ja juhlimaan sekä nauttimaan hyvästä ruoasta rauhallisessa kulttuuriympäristössä.

1600-luku – Wohls Gårdin synty

Wohls Gård sijaitsee vehreässä ympäristössä Humaljärven länsipuolella, Kirkkonummella. Tila muodostettiin 1600-luvun alkupuolella ja sisältyi 1624 ns. Överbyn lahjoitukseen, joka läänitettiin riikalaiselle Ludvig Hintelmannille. Noin vuonna 1670 ylimetsänhoitaja Erik Bure osti suuren osan Överbyn tiloista ja muodosti konaisuuden, jonka päätilaksi tuli Wohls Gård.

1700-1800 -luvut – kustavilaistyylinen kartano ja muotopuutarha rakennetaan

Nykyinen kustavilaistyylinen päärakennus on peräisin ajalta, jolloin rykmentin muonituspäällikkö Christian Borgström toimi tilan haltijana (1790-1824). Vanha kartta osoittaa, että jo 1847 rannan ja rakennuksen välissä oli muotopuutarha suorine käytävineen, joka on mahdollisesti Christian Borgströmin rakennuttama.
Hänen jälkeensä tilan omistus siirtyi tyttärelle, Anna Charlottalle sekä hänen miehelleen asessori Johan Logrenille. Kirkkonummen kunta osti tilan 1892 Logrenin perillisiltä ja käytti sitä kunnalliskotina.

1900-luku – Wohls monessa roolissa

Wohls Gård toimi kunnalliskotina aina vuoteen 1929 asti, jolloin uusi kunnalliskoti valmistui Volsintien toiselle puolelle. Helmikuussa 1918 punaisten ja valkoisten välisten taisteiluiden käydessä lähistöllä. Sigurdsin tilan tuntumassa Wohls Gårdin vanhassa päärakennuksessa toimi sotasairaala. Toimintaa sairaalassa johti Teddy Biaudet, josta sittemmin tuli Kirkkonummen kunnanlääkäri.
Toisen maailmansodan jälkeen tila toimi lähialueen lasten kouluna, ja koulun muutettua uusiin tiloihin tilan maat vuokrattiin vuokraviljelijälle. Vuodesta 1977 päärakennus seisoi tyhjänä ja hylättynä noin 30 vuoden ajan.

Wohls Gård tänään

Vuonna 2008 Kirkkonummen Säästöpankkisäätiö osti päärakennuksen ja vuokrasi 5,6 ha ympäröivistä maa-alueista – uuden sopimuksen myötä (2016) vuokra-alue on nykyään 7,3 ha.
Säätiö perusti Wohls Gård Ab:n hoitamaan kunnostustöitä ja tulevaa toimintaa. Vuosina 2011-2013 päärakennus ja Kivimakasiini kunnostettiin kauttaaltaan ja varustettiin nykyaikaisella tekniikalla. Myös ympäröivä puisto kartoitettiin ja kunnostettiin 1800-luvun alkuperäiset suunnitelmat huomioiden. Luontoarvot ja kestävä kehitys luovat perustan hoitosuunnitelmalle, jota kehitetään jatkuvasti asiantuntevien puutarhureiden ja arboristien kanssa. Meille on tärkeää, että 300-vuotiaat tammet viihtyvät täällä vielä pitkään.
Wohls Gårdilla on myös oma, virkistyskäytössä oleva luontopolku.

Marraskuussa 2020 Wohls Gård kasvoi uudella juhla- ja tapahtumatilalla, kun Wohls Stall avattiin. Täysin peruskorjattu, 1930-luvun kivinavetta mahdollistaa nyt myös isommat yritystapahtumat ja perhejuhlat – tilaa on jopa 150 hengelle.

Tilan omassa kulttuuriohjelmassa on mm. konsertteja, kirjallisuusiltoja ja näyttelyitä. Vuosittain toistuvia tapahtumia ovat esim. käsityöläispäivä KORJAA & RENOVERA (joka vuosi juhannuksen jälkeisenä torstaina) sekä Lucia-markkinat, jotka järjestetään Lucianpäivän lähellä olevana sunnuntaina.

Alueen rakennukset

Tutustu alueemme rakennusten historiaan ja taustoihin.