Wohls Gård

Wohls Gård on 1600 -luvulta ja sen päärakennus on 200 vuotta vanha ja kartanopuisto on Kirkkonummen vanhin.
Tänäpäivänä se on paikka, jossa ihmiset tapaavat ja nauttivat hyvästä ruoasta kiireettömässä kulttuuriympäristössä.

Wohls Gård sijaitsee vehreässä ympäristössä Kirkkonummella, Humaljärven länsipuolella. Tila muodostettiin 1600-luvun alkupuolella ja sisältyi 1624 ns. Överbyn lahjoitukseen, joka läänitettiin Riigaliselle Ludvig Hintelmannille. Noin 1670 metsänomistaja Erik Bure osti suuren osan Överby tiloista ja muodosti tilakokonaisuuden, jonka päätilaksi muodostui Wohls Gård.

Nykyinen kustavilais-tyylinen päärakennus on ajalta, jolloin rykmentin muonituspäällikkö Christian Borgström toimi tilan haltijana (1790-1824). Vanha kartta osoittaa, että jo 1847, rannan ja rakennuksen välissä oli muotopuutarha suorine käytävineen. Mahdollisesti Borgström rakennutti sen. Hänen jälkeensä tilan omistus siirtyi Borgströmin tyttärelle Anna Charlottalle ja hänen miehelleen asessori Johan Logrenille. Kirkkonummen kunta osti tilan 1892 Logenin perillisiltä ja käytti sitä kunnalliskotina. Kunnalliskodiksi rakennettiin uusi rakennus, joka valmistui 1929.

Helmikuussa 1918, taisteluiden käydessä punaisten ja valkoisten välillä Sigurdsin tilan tuntumassa, Wohls Gård in vanhassa rakennuksessa toimi sotasairaala, jonka ylilääkärinä toimi Teddy Biaudet, sittemmin hän toimi kunnanlääkärinä Kirkkonummella.

1970-luvun loppupuolelta Wohls seisoi tyhjillään yli 30 vuotta. Kirkkonummen Säästöpankkisäätiö sai 2008 mahdollisuuden ostaa rakennuksen ja vuokrata 5,6 ha ympäröivää maa-aluetta.  Kirkkonummen Säästöpankkisäätiö perusti Wohls Gård Ab:n hoitamaan kunnostustöitä ja  tulevaa toimintaa. 2011-2013 kunnostettiin kauttaaltaan sekä päärakennuksen että kivimakasiinin (rv. 1815). 1800-luvulla perustettu muotoputarhasta oli jäljellä vain vanha kartta. Nyt sekin on kunnostettu ja antaa omenapuineen ja ruusuistutuksineen upeat puitteet juhliin. Luontoarvot ja kestävä kehitys, luovat pohjan hoitosuunnitelmalle. Teemme jatkuvaa yhteistyötä osaavien puutarhamestarien ja arboristien kanssa. Meille on hyvin tärkeä että melkein 300 vuotta vanhat tammet viihtyvät täällä vielä kauan. Virkistyskäyttöä varten löytyy myös luontopolku viereisessä metsässä.

Wohls Gård tänään

Kartanorakennus ja ympäröivä puutarha ja järvimaisema tarjoaa mahtavat puitteet juhliin ja yritystilaisuuksiin. Se on varustettu uudenaikaisella ravintola keittiöllä ja kauttaaltaan kunnostettu pieteetillä. Vuokraamme suoraan tilat ja yhteistyökumpaneimme hoitavat catering-puolen (juomat voi tuoda itse).

Alakerran juhlatilaan saa n. 70-75 pöytäpaikkaa ja yläkerrasta löytyy pienille ryhmille kokoustiloja ja luentosali.
Tiedustelut ja tilaukset, varaukset@wohlsgard.fi tai p. 050 444 8595. Tiloissa järjestämme myös itse konsertteja, kirjailijailtoja ja muuta kulttuuritoimintaa.

Perhejuhlat, Tyhy-päivät, viininmaistajaiset – täällä saat tilan ihan itsellesi ja puhe ja nauru sekoittuvat puiston puiden huminaan!