Verksamhet och öppna föreläsningar
Verksamheten under vinterhalvåret består av föredrag och diskussionstillfällen som utmynnar i planer för den kommande sommarens anläggningsarbeten. På sommaren finns möjlighet att delta i förverkligande av planerna eller skötseln av köksträdgården där krydd- och örtväxter odlas för gårdsrestaurangens behov.
Läs mera: Året 2021 i Wohls Gårds köksträdgård
Föreläsningar 2021
Föreläsningen 31.1 är inhiberad
Sön 31.1.2021
Henriette Kress´ föreläsning ” Örter som läkemedel” söndagen den 31 januari 2021 klockan 14 på Wohls Gård, Volsvägen 605 B
Kom med på en vandring till Wohls Gårds Trädgårdsförenings köksträdgård från maj till september!
I år, 2020 då Corona pandemin i mars slog ner som en blixt från klar himmel, beslöt också vi utlysa undantagstillstånd. Vi minimerade våra träffar och höll avstånd då vi var tvungna att mötas. I år satsade vi mera på att ”odla jorden” i odlingslådorna genom att tillföra jorden näring för kommande växtperiod. Exempel på detta är att vi odlat blodklöver som tillför jorden kväve, tagit till vara gräsklipp som strötts ut i lådorna, vattnat regelbundet med nässelvatten, blandat med nässelvatten mättat biokol i en bädd.
Vi sådde endast få örter såsom blåärt (Inkilän herne), portlak, mache’sallad, dill och två sorters bondbönor samt några blommor: krasse, blåklint och ringblomma. En stor del av växterna är mångåriga eller frösår sej själva såsom ringblommorna. Så småningom fick den nysådda blodklövern sällskap just av ringblommor. När det gäller blåärten har vi förbundit oss att återbörda en viss mängd utsäde till Maatiainen – Det lantliga kulturarvet. Resten sätter vi i jorden nästa år. Också medlemmar kan få frön. På detta vis deltar vi i ett projekt vars mål är att bevara gamla lokala odlingsväxter. Största delen av örterna i våra odlingslådor är fleråriga. De har nu haft utrymme att växa till sej. Det är fråga om sparris, anisisop, koreansk mynta, vita smultron, salvia, dragon, vinruta, olika lökar osv.
Bärskörden har varit riklig i år. Björnbärsbuskarna stortrivs och ger oss massor med bär. Också vinbärs- och krusbärsskörden har varit bra.
Humlen i humlegården trivs bra och på Bartolomeidagen 24 augusti då humlekottarna enligt gammal sed ska skördas ställde vi till med talko. Vi var c. 20 personer som sänkte ner humlestörarna och skred till verket med att klippa kottar. Det gick undan med fart efter att vi under pausen blivit bjudna på ett glas skumvin i vårt nyuppförda växthus som vi på detta sätt invigde. Så in med humlekottarna i växthuset för att torkas! Och vi avslutade talkot med kaffe och kaka och trevlig samvaro.
Visst har året varit utmanade och osäkert men också givande. Mera tid att summera trädgårdsföreningens verksamhet till dags dato och planera vidare, speciellt nu när vi också har ett växthus.
Du ser vår verksamheten i bild genom att klicka ’Läs mera’ under rubriken ’Bilder’ på hemsidan.
Hoppas du blev intresserad att bli medlem i WGT och delta i verksamheten. Det går bäst genom att fylla i formuläret. Klicka ’Läs mera’ under rubriken ’Medlemsskap’ på hemsidan.
Vi välkomnar dej!