Wohls Gård sijaitsee vehreässä ympäristössä Kirkkonummella, Humaljärven länsipuolella. Tila muodostettiin 1600-luvun alkupuolella ja sisältyi 1624 ns. Överbyn lahjoitukseen, joka läänitettiin Riigaliselle Ludvig Hintelmannille. Noin 1670 metsänomistaja Erik Bure osti suuren osan Överby tiloista ja muodosti tilakokonaisuuden, jonka päätilaksi muodostui Wohls Gård.

Nykyinen kustavilais-tyylinen päärakennus on ajalta, jolloin rykmentin muonituspäällikkö Christian Borgström toimi tilan haltijana (1790-1824). Vanha kartta osoittaa, että jo 1847, rannan ja rakennuksen välissä oli muotopuutarha suorine käytävineen. Mahdollisesti Borgström rakennutti sen. Hänen jälkeensä tilan omistus siirtyi Borgströmin tyttärelle Anna Charlottalle ja hänen miehelleen asessori Johan Logrenille. Kirkkonummen kunta osti tilan 1892 Logenin perillisiltä ja käytti sitä kunnalliskotina. Kunnalliskodiksi rakennettiin uusi rakennus, joka valmistui 1929.

Helmikuussa 1918, taisteluiden käydessä punaisten ja valkoisten välillä Sigurdsin tilan tuntumassa, Wohls Gård in vanhassa rakennuksessa toimi sotasairaala, jonka ylilääkärinä toimi Teddy Biaudet, sittemmin hän toimi kunnanlääkärinä Kirkkonummella.

1970-luvun keskivaiheesta asti Wohls on seissyt tyhjillään. Kirkkonummen Aktia Säästöpankkisäätiö sai 2008 mahdollisuuden ostaa rakennuksen ja vuokrata 5,6 ha ympäröivää maa-aluetta.  Säätiö on helmikuusta 2011 lähtien kunnostanut rakennusta ja taloa ympäröivä puisto on inventoitu ja sille on tehty hoitosuunnitelma.

Koonnut Sigbritt Backman

Wohls Gård tänään

Kirkkonummen Aktia Säästöpankkisäätiö perusti 2009 Wohls Gård Ab:n hoitamaan Wohls Gårdin kunnostustöitä ja  tulevaa toimintaa. Kartanorakennuksen uusi elämä alkaa, kun se Wohls Gård Oy:n muodossa, otettiin uudelleen käyttöön joulukuussa 2012. Silloin se on varustettu uudenaikaisella ravintola keittiöllä ja kauttaaltaan kunnostettu. Alakerran juhlatilaan mahtuu satakunta henkilöä  (pöytäpaikkoja max n.70 – 75:lle) ja yläkertaan tulee näyttely ja kokoustiloja, joita voi myös tarpeen mukaan käyttää juhlatiloina. Tiedustelut ja tilaukset, varaukset@wohlsgard.fi tai puh. 010 420 1519. Tiloissa voi järjestää hyvin erilaisia tilaisuuksia, esim. kokouksia, konsertteja, näyttelyitä perhejuhlia ja erilaisia yritystilaisuuksia.

Säätiön, Wohls Gård,  projektin tavoitteena on, että se paikallisella tasolla, paikallisin arvoin ja tilan historiaa kunnioittaen, tarjoaa tyylikkään ja viihtyisän tapaamispaikan, jossa on mahdollisuus  nauttia erinomaisesta ruoasta. Näissä viihtyisissä tiloissa, missä puhe ja nauru sekoittuvat puiston puiden huminaan, voit kokea ainutlaatuisesta tunnelmasta!